Ville Jokinen: Vauhtia muutokseen toiselta mantereelta (5/23)


Muutoksia voi tehdä monella tapaa, jokaiselle parhaiten sopivalla tyylillä ja jokaiseen tilanteeseen sopivalla tavalla. Asioita voi muuttaa esimerkiksi vähitellen pienissä osissa tai vaikkapa pysyä halutessaan jatkuvassa muutoksessa. Tai sitten voi esimerkiksi lähteä Nigeriaan työharjoitteluun kesken opintojen niin kuin allekirjoittanut teki. Tämä teksti kertookin siitä vaihtoehdosta, kun päättääkin räväyttää ja muuttaa elämäänsä yhdellä kertaa hiukan enemmän.

Muutosta ei aina pysty sisäistämään tai ymmärtämään ennen kuin se konkreettisesti tapahtuu. Näin kävi ainakin itselleni, jolle muutos konkretisoitui vasta Helsinki-Vantaan lentokentällä tuijottaessa lähtöportin ruudulta tekstiä ”Abuja”, vaikka tieto harjoitteluun pääsystä oli tullut jo kuukausia aikaisemmin. Syvään päätyyn oli kuitenkin jo hypätty ja nyt oli aika alkaa uimaan sieltä pois.

Muutoksia ja kokemuksia alkoikin tulemaan heti koneesta noustua. Jos unohdetaan hämäläistä hikoiluttava päiväntasaajan kuumuus ja normaali kulttuurishokki, joka yleensä tulee ainakin jossain muodossa, kun saapuu vieraaseen maahan ja kulttuuriin, tulivat ensimmäiset kunnon kokemukset vastaan arkisessa elämässä. Ensin piti tietysti päästä kauppaan ja se ei olekaan niin helppoa ympäristössä, jossa lähikaupat eivät ole juttu, käveleminen vaihtoehto eikä julkista liikennettä tunneta. Oman elämänsä diplomaatille jäikin siis vain yksi vaihtoehto – taksi, jota kuuden kuukauden harjoittelun aikana tulikin sitten käytettyä lähes kaikkeen liikkumiseen.

Työskentely itsessään vieraassa maassa ja kulttuurissa ei kuitenkaan ollut niin suuri muutos kuin olisi voinut odottaa. Työskentely suomalaisten kollegoiden kanssa suomen kielellä Suomen asioista, mutta vain toisessa maassa, ei loppujen lopuksi poikkea työskentelystä Suomessa. Kokemus se kuitenkin oli. Vieläpä todella mielenkiintoinen sellainen. Kun tekee töitä Suomen eteen ulkomailla, oma käsitys rakkaasta kotimaasta muuttuu väkisin edes hiukan. Kun vastapuoli ei välttämättä tiedäkään Suomesta paljoa, saati välttämättä osaa sijoittaa Suomea kartalle, työskentely Suomen ja suomalaisten etujen eteen onkin kovin erilaista. Sen vuoksi normaalien toimistopäivien ohella erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat, joissa pääsi tapamaan ja juttelemaan ihmisten kanssa olivatkin harjoittelun parasta antia ja Suomen edustaminen EU:n kokouksissa sekä erilaisissa tapahtumissa toivatkin paljon perspektiiviä omiin näkemyksiin. Lisäksi kv-liiketoiminnan opiskelijana kaupan- ja vienninedistämisen tehtävät sekä suomalaisten yritysten auttaminen Nigerian ja läntisen Afrikan markkinoille oli suoraa vastinetta opinnoille kauppiksessa.

Jos työnteko oli suunnilleen sitä samaa, mitä yleisesti Suomessakin voisi sen odottaa olevan niin arkisen elämän puolella niitä muutoksia olikin sitten senkin edestä. Vaikka Abuja tarjoaakin ravintoloita, kahviloita, kauppakeskuksia, kuntosaleja ja elokuvateattereita ihan kuten mikä tahansa muukin kaupunki maailmassa, on päivittäisessä elämisessä omat hankaluutensa. Kaupunkeja ei ole rakennettu eurooppalaistyylisesti keskustojen ympärille, vaan ne ovat levinneet laajalle ja eri palvelut voivat sijaita puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan. Niinpä kun päätit lähteä käymään yhdessä paikassa, kävit tasan siinä yhdessä paikassa ja seuraavana päivänä sitten jossain toisessa. Nigerian turvallisuustilanteen takia maan sisällä matkustaminen ei myöskään ollut vaihtoehto muualle kuin Lagosiin. Ne kerrat kun tässä koko Afrikan mantereen suurimmassa kaupungissa pääsi käymään niin kokemus oli aikamoinen ja muutos ilmapiirissä yhden maan sisällä käsinkosketeltava. Abujan seesteinen ja poliittinen ilmapiiri vaihtui alle tunnin lentomatkan aikana nopeatempoiseen ja rosoiseen bisnesympäristöön – muutos, jota ei olisi heti uskonut kokevansa yhden maan sisällä. 

Työharjoittelu Nigeriassa oli sanalle sanoen iso muutos allekirjoittaneen elämässä. Kokemus, joka loi paljon perspektiiviä omaan tulevaisuudensuunnitelmiin sekä sen aikaisiin opintoihin. Muutos, joka kannatti kun vain uskalsi. Kokemus, jota en vaikeuksista huolimatta vaihtaisi pois. Muutos, jota voin lämpimästi suositella kaikille teille tuleville ekonomeille, jotka kokevat tarvetta isommalle tai pienemmälle muutokselle elämässään.

Loppuun on myös hyvä muistuttaa, että tietyt asiat pysyvät aina vakioina ja niihin voi (sekä tarvittaessa kannattaakin) turvautua muutoksen keskellä. Nigeriassa työharjoittelussa olevalle ja sen vuoden vapun missanneelle opiskelijalle tämä tarkoitti tietysti vain yhtä asiaa – suurlähetystön yhteydessä olevaa saunaa (ja olutta).

Kuka: Ville Jokinen

Mitä: Nykyään Programme Officer Finnpartnershipillä. Ennen aktiivinen kuntalainen, Kuntamestari vuosimallia ’20, Wiiniklubin excupäällikkö vuosimallia ’19 sekä ikuinen Parkkiryhmän jäsen

Vuosikurssi: 2018

Valmistunut: Syksy 2023

Pääaine: Kansainvälinen liiketoiminta