Työ ja työpaikka ovat väistämättä yksi elämään eniten vaikuttavista asioista. Halusimme tai emme, on töitä tehtävä ainakin jossain määrin ja jonkinlaisessa muodossa. Oli se sitten osa-aikaista tai täysipäiväistä, uraputkea tai yrittäjyyttä tai mitä vaan muuta, tulemme lähes 100% varmuudella tekemään töitä merkittävän osan elämästämme. Tästä syystä oman alan, työpaikan ja uran löytäminen on tulevaisuuden kannalta äärimmäisen iso asia, toki yhtään väheksymättä elämän muita osa-alueita.
Kuinka sitten löytää se oma juttu, jos se kerran on lähes tulevaisuuden määrittävä tekijä. Alkuun pääsee helpoiten pohtimalla, mikä itseä motivoi, mitä elämältään haluaa ja minkälaisen työn kokee merkitykselliseksi. Kun haet työtä, jonka tekeminen motivoi sinua ja antaa merkitystä pysyy työ mielekkäänä, vaikka välillä olisi raskaampaa tai hektisempää. Tietenkään ei ole itsestään selvää, että sama työ olisi koko elämän ajan “se juttu”, sillä kiinnostuksen kohteet muuttuvat elämäntilanteen myötä. Tässäkään ei kannata kuitenkaan alkaa liikaa analysoimaan, vaan mennä sillä, mikä tällä hetkellä tuntuu hyvältä.
Oman unelmaduunin etsiminen, löytäminen ja saavuttaminen ei välttämättä kuitenkaan onnistu käden käänteessä, vaan sen eteen voi joutua näkemään paljonkin vaivaa ja tekemään alkuun muita töitä. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua, vaan pitää avoin mieli myös niitä “välivaiheen töitä” tehdessä. On täysin mahdollista, että sattumalta löydätkin uusia mahdollisuuksia, joiden olemassaolosta et ollut edes tietoinen aiemmin!
Kuten sanottu, motivaatio auttaa jaksamaan työntekoa ja vähentää sen kuormittavuutta. On kuitenkin fakta, että meillä kaikilla on rajallinen jaksaminen, josta täytyy huolehtia niin töitä hakiessa, kuin työelämässäkin. Omaa oloa täytyy kuunnella ja oppia ymmärtämään, sillä työuupumuksen kaltaisia vaivoja on ulkoapäin vaikea huomata, ennen kuin on liian myöhäistä. Kukaan muu ei siis oikein voi huolehtia jaksamisestasi kuin sinä itse ja jaksamisesi sekä hyvinvointisi ovat viimekädessä tärkeimmät työkalusi – huolehdi siis niistä.
Tulevaisuutemme määrittää siis hyvin pitkälti työ, jota teemme mutta vielä enemmä se, miten voimme ja jaksamme elää ja työtä tehdä. Kysymys siis kuuluukin: kuinka ylläpitää jaksamista mahdottomalta tuntuvan työnhaun aikana ja sen jälkeen työelämässä? Tärkeintä on kuunnella itseään ja osata luoda työelämälle sellaiset raamit, joiden ulkopuolelle mahtuu tarpeeksi palautumista. Pidetään siis huoli omasta jaksamisesta – myös tulevaisuudessa.
Yllin kyllin tsemppiä työnhakuun ja muistakaahan huolehtia itsestänne!
– Kylli / Lauri Kemppainen
P.S. Parhaat vinkit työnhaun ja jaksamisen yhdistämiseen löydät Kylterin työnhaun palvelusta. Käy siis kurkkaamassa palvelun sisällöt viereisen sivun QR-koodin kautta!